Akne

Akne eller kvisslor är en inflammation i hårsäckarna och talgkörtlarna i huden, som oftast förekommer i ansiktet och på överkroppen.

Beskrivning

Akne kan vara allt från ett milt tillstånd där behandling inte behövs, till en allvarlig ärrbildade åkomma som kräver intensiv behandling med olika krämer, tabletter eller laser.

Generellt kan vi säga att akne börjar som överaktiva talgkörtlar. För mycket talg som blandas med döda hudceller täpper till hårsäckarna. Du kan se tilltäppningen som en vit prick om den är nära hudens yta. Om tilltäppningen sitter djupare kommer du se en svart pormask, det som kallas för en ”komedon”. Det svarta är en oxiderad form av hudproteinet som kallas melanin. Det är inte smuts så du kan inte tvätta bort det. Vanliga, ofarliga bakterier som lever på huden, vanligtvis Propionebacterium acnes, trivs i dessa täppta porer och är ofta de som orsakar papiller, pustler, knutor eller cystor.

Vi definierar akne enligt svårighetsgrad och efter utseende: komedoakne, papulopustulös akne eller nodulocystisk akne. Svår akne kan obehandlad ge ärr eller mörkare fläckar med ”hyperpigmentering".

Akne orsakas till stor del av hormoner vilket är orsaken till att tonåringar får det, och i synnerhet pojkar. Det verkar även finnas en ärftlig komponent – det finns hos vissa familjer. Hos de flesta har det försvunnit vid 25-års åldern.

TTalgkörtlarnas uppgift är att ge talg till hårsäckarna och huden för att förhindra uttorkning och det är det som gör huden mjuk och håret glansigt.

Behandling

Behandling av akne beror på dess typ och svårighetsgrad.

En del kan man göra själv, som att hålla huden ren med en mild tvål (pH runt 6.5). Tvätta ansiktet två gånger dagligen och varje gång du har svettats, exempelvis vid träning. Undvik att ta på eller klämma på kvisslorna. Undvik att använda smink, i synnerhet om den är oljebaserad. Var inte rädd för att få lite sol. Det kan hjälpa till att hålla nere aknen. Undvik sötsaker om du kan. Det finns en del bevis för att socker kan öka talgproduktionen och påverka den inflammatoriska reaktion som orsakar kvisslor.

Utöver det kan din läkare rekommendera en ytbehandling av huden med bensyolperioxid, en retinoid, azelainsyra eller kräm som innehåller antibiotika.

Det finns antibiotika som man kan ta som tilläggsbehandling och kvinnor kan ha nytta av den hormonmodifierande effekten av preventionsmedel som t.ex. p-piller. Vid allvarlig akne kan man skriva recept på ett läkemedel som heter isotretinoin. Detta måste alltid skötas av en läkare.

Mot svåra kvisslor i ansamlingar kan kortisoninjektioner ofta hjälpa. Om man har fått ärr kan man få hjälp av det kosmetiska behandlingar som kemisk peeling, frysning (kryoterapi), kollageninjektioner och laserbehandling. Ibland kan dock dessa behandlingar vara till mer skada än hjälp, så man bör använda dem med försiktighet och rådfråga en hudläkare.

Prognos

Oavsett behandling tar det tid, ofta månader. Många gånger måste man också pröva sig fram för att ta reda på vilken behandling som passar bäst för dig. Du måste därför samarbeta med din läkare och ha tålamod.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.