Aktinisk keratos

Aktinisk keratos, som ibland kallas solkeratos är en sorts solskada.

Beskrivning

Den visar sig som små fläckar med skrovlig yta, med en ljusröd färg, ibland mer gulaktig och av och till mörkare. Ibland kan det klia.

Merparten av aktinisk keratos bildas på huvudet, i nacken, på överarmarna eller händerna, ofta på ljus hud och oftast på äldre. En känd studie fann solkeratos hos 38% av befolkningen i Nederländerna som var över 50 år. Så vanligt är det.

Samband med cancer

Aktinisk keratos kan utvecklas till skivepitelscancer, men det är ovanligt. Om man skyddar sig mot solen på de platser där man fått aktinsk keratos kan runt 25% av de tidiga fläckarna försvinna av sig självt.

Omkring 60% av all skivepitelscancer härstammar från aktinisk keratos, men det är långt ifrån alla aktiniska keratoser som utvecklas till cancer. Det är omkring en fjärdedels procents chans att utveckla cancer per år och per fläck. Chansen att utveckla cancer beror därför på hur många fläckar du har och hur länge du har haft dem. Om man har flera fläckar med aktinisk keratos rekommenderas behandling.

Behandling

Om du får aktinisk keratos bör du hålla dig borta från solen och kontakta en hudläkare som troligtvis kommer erbjuda en av flera behandlingsalternativ.

En av dessa är imiquimod-kräm. Detta är en kräm som modifierar kroppens immunsvar och som väldigt effektivt får solkeratoser att försvinna. Läkaren kan även frysa bort fläckarna med hjälp av flytande kväve.

PDT-behandling som är en modifierad ljusbehandling där man först får en kemisk behandling som gör huden ljuskänslig är ett annat bra alternativ. PDT-behandling är särskilt gynnsam på platser där man inte vill få ärrbildning eller minskad pigmentering efter behandling. Behandlingen är relativt dyr, men passar särskilt bra mot aktiniska keratoser i ansiktet.

Om din läkare misstänker cancer är det lätt att skicka en biopsi till laboratoriet för tester.

Prognos

Behandlingen är vanligtvis väldigt effektiv och sätter stopp för problemet, men du kommer vara känslig för återfall. Det gör att det är viktigt att hålla sig borta från solen och att vara uppmärksam på om du får nya fläckar.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.