Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är ett ärftligt tillstånd där vävnaden lätt drabbas av en inflammationsreaktion.

Beskrivning

Atopiskt eksem är ett ärftligt tillstånd där vävnaden lätt drabbas av en inflammationsreaktion. Barnastma eller astmatisk bronkit är exempel på atopiska sjukdomar. Det är även pollenallergi. Atopiskt eksem kännetecknas av inflammation i det yttersta hudlagret, rodnad, lätt fjällande hud och klåda. Utslag kan förekomma, särskilt mellan fingrarna.

“Eksem” beskriver torr hud som kliar och får utslag och kan blossa upp till blåsor. Huden kan även förtjockas, ofta nära leder och det kan göra att det sticker när du böjer armar och knän.

Det finns även samband mellan eksem och infektioner i huden eftersom hudens naturliga skydd mot bakterier hämmas.

Bebisar och små barn får ofta denna typ av eksem. Det finns ingen skillnad i förekomst mellan könen.

Den exakta orsaken till atopiskt eksem är inte känd, men det är klart att arv spelar roll. Andra orsaker som många hudläkare är eniga om är en mutation i filagringenen hos patienter med atopiskt eksem.

Omkring 10–20% av Norges befolkning har atopiskt eksem, och det är en av de vanligaste orsakerna till kontakt med hudläkare.

Behandling

Om din hud är torr måste du fukta den. Var försiktig med att duscha och använda tvål. Köp tvålar med en pH som är under 5.5. Använd fuktighetsbevarande hudkräm. Använd badoljor.

Kortisoninnehållande krämer är den vanligaste behandlingen mot aktivt eksem. Det är viktigt att skilja mellan kortisoninnehållande krämer och tabletter. Krämerna verkar främst på huden och ger minimala/inga systemiska biverkningar om det används som hudläkaren har ordinerat. Tabletter rekommenderas mycket sällan, då dess biverkningsprofil är mycket annorlunda.


Solljus är också bra, så gå ut men bli inte solbränd.

Ta på dig luftiga kläder så att du inte svettas.

Dammsug hemmet ofta för att få bort dammkvalster.

Om du funderar på om det finns ett samband mellan eksem och det du äter, fråga din läkare innan du gör ändringar i din kosthållning.

Prognos

Den sorts eksem som små barn får försvinner oftast innan de börjar i skolan. Andra kan lida av eksem även i vuxen ålder.

Atopi, vilket är ärftligt, kommer däremot alltid vara med dig. Symtom som eksem går ofta att kontrollera när de visar sig, men du måste räkna med att alltid vara observant för detta.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare