Candida

Candida albicans är en jästsvamp som lever på huden och i kroppsöppningar.

Beskrivning

Candidiasis hänvisar vanligtvis till en onaturlig växt av denna svamp. Eftersom jäst är en svamp som gärna orsakar besvär kallas detta ofta för en svampinfektion.

Svampinfektioner är irriterande. I munnen liknar de vita plack och kan ge rött och sårigt tandkött. Under bebisars blöjor kan de skapa områden med röda utslag. Kvinnor kan få vita flytningar från vagina och det kan göra ont att kissa och ha sex. Man kan också få svampinfektion på finger- och tånaglar.

Orsaker

Jästsvamp tycker om att växa där det är varmt och fuktigt. Den trivs bäst där huden har utsatts för slitage. Därför förekommer fotsvamp ofta hos personer som är aktiva inom idrott. Svampinfektioner klarar sig ännu bättre om man har ett nedsatt immunförsvar. Det är vanligen förekommande vid missbruk av steroider, antibiotika, användning av p-piller, vid graviditet, under menstruation och om man har diabetes.

Behandling

Svampinfektioner är lätta att diagnostisera genom biopsi och lätta att behandla. Det behövs två till tre veckors behandling med svampdödande kräm eller spray.

För att förhindra att det kommer tillbaka är det viktigt att hålla utsatta områden rena, och med undantag för munnen och vagina, så torra som möjligt.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.