Kontakteksem

Eksem är en inflammation i huden. Kontakteksem är en inflammation i huden som orsakas av något som skapar irritation eller en allergisk reaktion.

Beskrivning

Det visar sig som ett rött område, ibland med blåsor. Oftast sticker eller kliar det. Den sort som provoceras fram av något som irriterar huden är vanligare än vid allergi.

Man ser det ofta hos personer som är i kontakt med för mycket såpa, desinficerande medel eller starka tvättmedel i sitt jobb eller hushållsarbete. Det är också vanligt hos frisörer, murare, målare och personer som jobbar i laboratorier.

Man kan göra ett ”lapptest” för att se om det är den allergiska sorten. Då får man olika lappar som innehåller små mängder av olika allergener (ämnen som man vet kan ge upphov till en allergisk reaktion) klistrade på kroppen för att se om någon av dessa framkallar en allergisk reaktion

Om man har varit utsatt för allergener kan man ibland bli allergisk mot dessa även om man inte varit det tidigare.

Ett allergen kan vara i princip allt. För en del personer är det pollen från gräs, buskar eller träd. För andra är det mjäll från hundar och katter. Ett vanligt exempel är nickel som man kommer i kontakt med genom ringar, öronhängen eller bältesspännen.

Behandling

Steg 1 i behandlingen är att sluta beröra det som orsakade problemet från början.

Din läkare kan ge dig kortikosteroider eller så kan din läkare ge dig kortikosteroider eller kalcineurinhämmare för att få irritationen under kontroll. Ibland kan irritationer ha en tendens att förstärka sig själva och därför måste de stoppas.

Efter irritationen är under kontroll är det dags att ta väl hand om din hud. Håll den ren och torr, men tvätta den inte för mycket eller torka ut den. Det gör den sårbar för irritation.

Prognos

Om utslaget orsakats av irritation och du har slutat komma i kontakt med det som orsakade irritationer kommer det att gå över. Hur lång tid det tar beror på vad som var irritanten, hur mycket din hud reagerade på detta och hur bra kroppens läkningsmekanismer är.

Om det är den sort som framkallas av allergi är prognosen ungefär densamma, förutom att du nu vet att du har en allergi som du måste vara uppmärksam på.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare