Könsvårtor

Precis som man kan få vårtor på händer eller fötter, kan man få vårtor på penis, i vagina och på livmoderhalsen. Smitta sker genom hudkontakt eller sex.

Beskrivning

Vårtorna orsakas av ett virus som kallas humant papillomvirus, som ofta omnämns som HPV. Precis som många andra virusinfektioner är könsvårtor vanliga, och de försvinner oftast av sig själva. Det finns flera olika HPV. Immunförsvaret kan bekämpa de flesta på egen hand, men det finns några former som kroppen inte kan göra sig av med. Några då av dessa kan orsaka cancer. Det är inte helt klart varför några könsvårtor blir elakartade, men vi vet att några få HPV-sorter är onkogena. Det innebär att deras genetiska material kan sätta i gång problematiska processer i de infekterade värdcellerna, som under vissa förhållande kan utvecklas till cancer.

Behandling

Du bör uppsöka läkare om du har könsvårtor, som kan ordinera behandling, vanligen en lokalbehandling.

Kom ihåg att detta är en virusinfektion. Att ta bort vårtorna kan hindra utveckling av svulster och förhindra att infektionen sprids till andra.

Idag finns det vaccinationer mot flera HPV-former. HPV-vaccination för flickor ingår för närvarande i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Från höstterminen 2020 kommer det även ingå för pojkar.

Prognos

Ibland behövs flera års behandling för att förhindra att vårtorna kommer tillbaka. Även efter behandling måste man vara observant på om att de kan dyka upp igen. Detta är på grund av att virusets genetiska material blivit till en del av värdens genom. Detta gäller i synnerhet kvinnor, som kallas för att ta livmoderhalsprov vid cellprovsundersökningar vart tredje år från 23 års ålder till 50 års ålder i Sverige. Från 50 till 68 års ålder kallas de vart femte år.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.