Munsår (Herpes simplex 1)

Herpes simplex 1 är namnet på ett virus. Detta virus är den vanligaste anledningen till sår på läpparna och i munnen.

Beskrivning

Viruset förekommer i två former: Herpes simplex typ 1, som över 80% av befolkningen har, är den vanligaste orsaken till sår på läpparna och i munnen. Herpes simplex typ 2, som omkring 20% av befolkningen har, kallas genital herpes. Som tilltalsnamnet indikerar så associeras denna typ oftare med sår i och runt könsorganen. Båda typerna kan dock leda till sår, eller blåsor på båda platserna.

Båda herpestyperna smittar genom kontakt med hud eller slemhinnor och är särskilt smittsamma kort tid innan, under och ett tag efter utbrott. Såren kan komma och gå med ojämna mellanrum. Utbrott kan uppstå både utan någon speciell anledning och på grund av exempelvis solbränna, alkoholintag eller andra saker som påverkar hudens/läpparnas motståndskraft och kroppens immunförsvar.

Det första utbrottet får du efter att virusets genetiska material kommit in i ditt eget genom. Efter det sker utbrott när ditt immunförsvar blir nedsatt på grund av stress, utmattning eller en infektion, då viruset får chansen att snabbt dela sig från dina celler. Munsår vid förkylningar ser man ofta hos barn eftersom deras immunförsvar ännu inte kommit så långt med att anpassa sig till alla virus vi har runt oss. Det sker sällan senare i livet eftersom immunförsvaret gradvis blir bättre rustat för att stoppa infektioner.

Vanliga symtom

Sårigt tandkött eller blåsor i munnen. Ibland sitter såret på läpparna eller i området runt dem. Före och under ett utbrott kan en del känna sig slitna och få lite feber. Detta inträffar i synnerhet hos barn. Utbrottet är oftast över inom en vecka eller två.

Behandling

Paracetamol eller ibuprofen kan minska de kroppsliga obehag som du kan uppleva. Lokalbehandling med aciklovir kan göra att utbrottet försvinner snabbare, i synnerhet om det används innan blåsor bildats. Det finns antivirala mediciner i tablettform, men läkare kommer försöka undvika dessa om de kan. För att undvika fler utbrott kan antiseptisk salva och tvätt med kaliumpermanganat hjälpa. Detta dödar inte viruset, men hjälper till att kontrollera de bakteriella infektioner som gärna uppstår samtidigt och som gör sekundära utbrott mer sannolika.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare