Hård hud (Keratodermi)

Keratodermi är en generell term för all förtjockning av din huds keratinlager

Beskrivning

Keratin är det hårda, vattentäta proteinet som bildar vår huds yttersta lager. Det är också det som vårt hår och våra naglar är gjorda av och det som bildar djurens horn och hovar. ”Dermi” hänvisar till huden. Keratodermi är samlingsnamnet för alla förtjockningar i din huds keratinlager.

Det finns ett otal tillstånd och sjukdomar som kan orsaka detta och det kan uppstå på olika delar av kroppen.

Vanligtvis ser man det dock på fötter och då oftast på grund av dåliga skor, arbete eller idrott som över tid har lett till mycket tryck på ett visst ställe. För att skydda huden bildas det tjockare hud och det kan skapas en hård kärna i mitten. Denna kärna kan kännas som ett törne som sticks in i underhuden och vara smärtsam. Det kallas ofta för liktorn.

Behandling

Du kan få en kompress eller lokal salva som kan hjälpa till att mjuka upp området och förhindra mer tryck på området om möjligt tills det är läkt. Det är även möjligt att försiktigt fila ned, skrapa eller skära av den hårda huden. Här är det viktigt att inte göra det så djupt att du börjar blöda, eller får infektioner på grund av utrustning som inte är desinficerade

Om du själv inte kan behandla den hårda huden och den ständigt är plågsam eller smärtar bör du kontakta läkare.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare