Melanom

Melanom är en tumör som uppstår i ”melanocyt”-celler i din hud som innehåller melanin, pigmentproteinet som ger dig en solbränna och som gör födelsemärken bruna.

Beskrivning

Det allmänna rådet är att vara uppmärksam på födelsemärken som ändrar sig. De kan bli mörkare, få en asymmetrisk form, bli förhöjda och få en ojämn kant.

Det finns även melanom som uppstår i celler som inte producerar melanin. Dessa är relativt ovanliga, men man bör vara uppmärksam även på detta, i synnerhet om någon i familjen har haft melanom.

Huvudsakligen associeras melanom med födelsemärken. Man bör veta om att melanom kan uppstå överallt på kroppen, till och med under naglarna eller i ögonen.

Att vara vaksam och regelbundet undersöka födelsemärken regelbundet för att tidigt upptäcka melanom är väldigt viktigt, då detta är den mest allvarliga hudcancerformen.

Reggae-artisten Bob Marley dog på grund av melanom under en av sina tånaglar.

Förekomst

Melanocyterna kan ibland börja dela sig okontrollerat på grund av DNA-skador orsakade av solen, vilket vissa kan möjligen vara predisponerade för på grund av deras gener. I de flesta fall sker detta i ett födelsemärke.

Om den okontrollerade celldelningen, det som vi ofta talar om som cancer, upptäcks tidigt och den inte har spridit sig djupt ned i huden kan man kirurgiskt ta bort cancervävnaden.

Om melanomet har spridit sig djupt ned i huden måste det snabbt tas bort och hudläkaren måste nu även hålla utkik efter tecken på melanom på andra platser. Detta både på grund av att du kan ha en genetisk sårbarhet för melanom och eftersom det melanom som togs bort kan ha utlöst melanom på andra platser i huden.

Har det gått så långt att melanomet har spridit sig lokalt eller systemiskt (till andra organ) måste du remitteras till en onkolog.

Prognos

Överlevnaden vid melanom varierar mycket och beror på vilken typ det rör sig om samt vilket stadium melanomet upptäcks i och du får behandling. Din läkare måste ge din information om detta.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.