Melasma

Melasma är när huden på ett område blir mörkare/brunare än vanligt – så kallad hyperpigmentering.

Beskrivning

Melasma uppstår oftast i ansiktet och är vanligare hos kvinnor. Varför vet man inte, men man misstänker att det är kopplat till hormoner. Melasma är ofarligt, men de flesta ogillar det då de inte tycker att det ser fint ut.

Orsaken till att huden mörknar är melanin, samma pigment som gör dig brun och som gör att vissa människor har bruna ögon medan andra har blå. Det är också anledningen till att solljus kan få områden med melasma att bli ännu mörkare.

Behandling

Det vanligaste rådet är att undvika solen och börja hålla koll på vilka sorters kosmetika som kan irritera din hud och även överväga lokalbehandling med Retin-A, hydroquinone eller kortikosteroider efter graviditet. Din läkare kan också fråga dig om du vill prova något annat preventivmedel. Det finns inte så mycket mer man kan göra och behandlingen har inte en garanterad effekt.

Prognos

Melasma försvinner ofta av sig självt, eller så försvinner det mesta av det. Ibland försvinner det, men kommer tillbaka under nästa graviditet om man byter preventivmedel. Om det kommer tillbaka kan det finnas kvar under många år eller resten av livet.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.