Psoriasis

Psoriasis is an auto-immune disorder, characterised by patches of red, crusted skin.

Beskrivning

Hur psoriasis visar sig kan variera ganska mycket, men det är vanligt att psoriasis uppstår på knäna, armbågarna, huvudet och ryggen. Den verkar vara ärftlig och omkring 2% av befolkningen har det. Män och kvinnor får det lika ofta. Den drabbar vanligtvis före 35 års ålder. Det är ett kroniskt tillstånd, men symtomen kan ofta komma och gå.

Behandling

Lokalbehandling med krämer som innehåller Vitamin D och kortikosteroider kan ofta hjälpa. Det kan även ljusbehandling. Det finns även läkemedel som man kan ta, eller injicera vid allvarliga fall. Du kan fråga din läkare om ”PDE4-hämmare,” TNF-alfa-hämmare” och ”biologiska läkemedel”.

Du kan själv hjälpa till att dämpa symtomen lite. Solljus är bra, men var noga så att du inte blir solbränd. Minska alkoholintaget. Sluta röka. Gör det du kan för att minska stressnivån. Alla dessa är faktorer som har visat sig minska psoriasis-symtom. Det är även bra att ta sig ut i havet – saltvatten verkar vara bra vid psoriasis. När du har badat är det viktigt att fukta huden, t.ex. med en fuktighetskräm.

Prognos

Psoriasis kan vara ett svårförutsägbart och stressande tillstånd att drabbas av. Lyckligtvis finns det många resurser du kan använda dig av för att hantera det. Din läkare kan exempelvis hjälpa dig få kontakt med patientgrupper där du kan möta andra med erfarenhet av att leva med psoriasis. Detta kan vara till stor hjälp, så var inte rädd för att fråga.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.