Utslag på nyfödda

Babies get a lot of rashes, especially in the first few weeks. They might frighten new parents but are mostly harmless.

Marmorering av hud

Marmorering av huden är egentligen inte ett utslag. Det är flyktiga förändringar av hudens blodkärl, som orsakas av att de tunna ådrorna reagerar på kyla (försöker göra det lite varmare för den lille). Detta försvinner vanligtvis inom loppet av veckor till månader, men i vissa fall ser man tendenser till marmorering upp till tidig småbarnsålder.

Harlequin-fenomen

Uppkallat efter den litterära clownfiguren Zan Ganassa. Man ser en plötslig förändring av hudfärgen på spädbarnets ena kroppshalva. Fenomenet kan se dramatiskt ut, men det är helt ofarligt. Förekommer hos omkring 10% av barnen, och försvinner inom några veckor.

Röda och småprickiga utslag

‘Erythema neonatorum’ låter underligt, men det betyder bara rodnad hos nyfödda. Åtminstone hälften av alla bebisar får ett sådant utslag under sitt första levnadsdygn, särskilt hos de som fötts fullgångna. Orsaken är ännu okänd. Utslaget försvinner som regel inom en vecka, men återkommer vanligtvis en eller två gånger under de kommande veckorna. Tillståndet är inte ett tecken på underliggande sjukdom.

Kvisslor

Ja, bebisar kan få kvisslor, och vi ser det hos runt 20%.

Det ser ut som små vita komedoner, ofta i pannan, på näsan och kinden

Kvisslorna kan orsakas av en normal hormonell reaktion i talgkörtlarna.

Vanligtvis är rådet att avvakta eftersom utslaget försvinner av sig självt, men precis som med andra kvisslor kan man försöka med bensylperoxidlösning (rådfråga alltid sjukvårdspersonal först).

Milier

Millimeterstora, pärlliknande, vitgula keratinklumpar, vanligtvis lokaliserade till panna, kind, näsa och haka. Milier ses hos ungefär hälften av alla bebisar. Utslaget försvinner av sig självt inom några månader.

Miliaria

Kallas vanligtvis för värmeutslag. Orsakas av omogna svettkörtlar som inte har öppnat sig ännu, vilket resulterar i att svetten inte kommer ut. Ses hos 40 % av nyfödda, och dyker upp under den första månaden. Utslagets utseende varierar, och kan ibland ses som blåsor. Detta kan se förfärligt ut, men är ofarligt och försvinner av sig självt. Åtgärder under tiden kan vara att kyla ned barnets omgivning lite, exempelvis klä av dem eller prova med lite kallare badvatten.

Seborroiskt eksem

Kallas även för mjälleksem, och är ett fettrikt, fjällande utslag som huvudsakligen finns på huvudet men även på andra platser på kroppen. Fjällen är mjäll. Tillståndet kliar inte, och försvinner som regel gradvis under det första året. Det behöver inte behandlas.

Seborroiskt eksem är inte samma sak som barneksem. Läs om ”atopiskt eksem” för att få mer information om barneksem.

Har du frågor om din hud? Få hjäp av våra hudläkare