Skivepitelcancer

Squamous cell (or ‘Spinocellular’) carcinoma is when the large, plate-like cells of your outer skin can turn cancerous.

Beskrivning

Skivepitelcancer utgör 20% av hudcancerfallen i Nordeuropa, vilket gör det till den näst vanligaste hudcancerformen i området. Skivepitelscancer är mer aggressiv än basalcellscancer och tidig behandling rekommenderas. Obehandlat kan tillståndet leda till allvarliga besvär. Det är viktigt att följa förhållningsregler för solen, för att minska risken att utveckla skivepitelscancer. Använd hatt och sollotion, och undvik solarium. Ha koll på hur din hud brukar se ut, eftersom sjukvårdspersonalen kommer fråga dig om vilka ändringar som skett.

Symtom

Leta efter hårda, röda knutor eller sår med mjällig/fjällande kant. Vanligen utvecklar man det på kroppsdelar som exponeras och skadas av solen, men de kan uppstå varsomhelst, även i munhålan och under kläder.

Behandling

Behandlingen beror på skadetyp, storlek, plats, och hur långt ned i huden den sitter. Dessutom kan patientens ålder och generella hälsotillstånd vara avgörande. Mohs kirurgi är guldstandard, men skrapning och frysning kan vara tillräckligt när det gäller de mest ytliga skadorna. Behandling sker huvudsakligen polikliniskt med lokalbedövning, och orsakar mycket lite obehag.

Prognos

De allra flesta botas, men det är viktigt att ställa diagnosen och påbörja behandling tidigt.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.