Vitiligo

Vitiligo is patchy loss of skin pigment for no obvious reason.

Beskrivning

Orsaken är förlust av melanocyter, cellerna som innehåller färgämnet melanin och som gör din hud mörkare när du solar.

Vitiligo uppstår vanligtvis tidigt under vuxenåren och drabbar men och kvinnor lika ofta. Den finns ofta i släkten och är troligtvis en autoimmun sjukdom, och är möjligen relaterad till andra former av autoimmuna sjukdomar, som lupus

Behandling

Det finns ännu inte någon pålitlig behandling för vitiligo.

Ljusbehandling har visat sig kunna fördröja spridningen av vad än som händer. Vitamin D behandling har provats, det har även lokalbehandling av huden med immunhämmande krämer med varierande resultat.

Det går även att operera genom att flytta melanocyter till hud som saknar pigment. Det är ännu inte helt klarlagt hur bra detta fungerar.

De flesta av de som drabbas av Vitiligo försöker undvika solen eftersom de inte vill bli bruna då det gör att de vita fläckarna syns tydligare. Av uppenbara skäl fungerar detta dåligt för personer som redan från början har en mörkare hudtyp.

Prognos

Vitiligo som visar sig lokalt på ett litet område av kroppen är vanligtvis självbegränsande. I bästa fall stabiliserar det sig snabbt och sprider sig inte vidare.

Vitiligo på större delar av kroppen kan däremot fortsätta att utvecklas under flera år innan det stabiliserar sig, men kan sedan börja sprida sig igen. Vitiligo som påverkar hela huden är extremt sällsynt.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.