6 vanliga myter om akne

15 juni 2020 / Christin Groven
Det er på høy tid å glemme dem alle

Kvisslor dödar ingen. De får dig inte att känna dig sjuk, men de medför många besvär, speciellt hos unga människor. Akne är pinsamt, det kan vara obehagligt och i extrema fall kan det efterlämna ärr - och det är föremål för många myter som i sig själva skapar problem. Ibland tror folk saker om akne som gör att de känner sig sämre än någonsin - helt utan anledning.

Akne i sig är ett ganska bra koncept.

Du har små "talgkörtlar" som smörjer hårsäckarna med en naturlig olja som kallas "talg". För mycket av detta, i kombination med döda hudceller kan täppa igen en follikel. Den tilltäppta follikeln kan bukta ut som en vit prick, eller utveckla sig till en pormask. Normala hudbakterier kan då sprida sig, och du får en papel, eller en pustel, eller en noduli - i början en inflammerad liten infektion. Detta är akne.

Hormoner har betydelse för sannolikheten att utveckla symtom på akne. Det är också ärftligt. Det är ganska tydligt att olika kosmetika och vissa mediciner även kan stimulera till utbrott av kvisslor. Det är även bevisat att rökning har betydelse.

Men så finns de här andra faktorerna, som är kända inom populärvetenskapen för att vara dåliga för akne, och som faktiskt inte är det. I alla fall är det inget som har bevisat att de är dåliga.

Vilka är då dessa myter?

1. Kosthållning. Vi skrev om detta i detalj för ett tag sedan. Ingen forskning bevisar att du kan kontrollera eller orsaka kvisslor genom det du äter. Det är lite mer nyanserat än så eftersom sund mat ger sund hud. Men det har ännu inte visat sig att föräldrarnas hot om förbud mot pizza eller choklad verkligen stöds av data. Det har inte heller påvisats exakt varför speciella matvaror kan bidra till sannolikheten för ett akneutbrott. Det finns faktiskt ingen anledning att tro att till exempel fet mat kommer leda till ökad talgproduktion, eller "fet hud".

2. Tvätt av ansiktet. Akne är en under-ytan-grej. Det är bra att hålla ditt ansikte rent, men det har ingen direkt betydelse för vad som sker nedanför, i folliklarna. Om något så kan för mycket skrubbning irritera din hud. De mörka pormaskarna? Det är inte smuts och dessa går det inte att tvättas bort.

3. Klämma kvisslor. Det är frestande att tro att detta är god hudvård. Det är det inte. Gör du det kan du skada de små follikulära talgstrukturerna. Det är ett bra sätt att få ärrbildning.

4. Att ha sex, eller inte ha sex. Detta kommer inte påverka aknens förlopp. Det finns inte heller någon orsak att tro att det kommer göra det.

5. Mycket solljus. Bevisen för detta är bristfälliga. Om du tar medicin mot akne kan din hud faktiskt vara extra känslig för solljus, beroende på vilka mediciner det är. Huden kan vara mer utsatt för solskador eller till och med hudcancer.

6. Att få akne från andra människor. Folk tror att detta är möjligt eftersom de har hört att det finns bakteriell aktivitet i kvisslor. Ja, det är ibland bakterier involverade, men nej, detta är inte patogener som du ger till andra människor. Det finns inga akneepidemier.

Så hur ska du tänka kring kvisslor?

Kom ihåg att det inte är olika "saker" som nödvändigtvis orsakar akne. Det är många riskfaktorer som hormoner, genetik, smink och medicinsk tillstånd. En förnuftig väg att gå är att hålla dig hälsosam i största allmänhet, och prova några av de receptfria medlen från apoteket, särskilt de som innehåller benzoylperoxid. Om du har svårt att kontrollera utbrotten, kan det vara så att du behöver hjälp från din hudläkare. Detta är något läkaren kan hjälpa dig med.

Under tiden finns det ingen orsak för dig att stressa över dessa 6 föråldrade små myterna som lever vidare. Inte minst med tanke på nuvarande bristfälliga bevismaterial.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.