Celiaki och din hud

25 maj 2020 / Christin Groven
En del patienter uppvisar tecken - dessa är de

Celiaki är en ganska vanlig tarmsjukdom som uppstår som en reaktion på gluten.

"Gluten" är ett samlingsnamn för en stor grupp lagringsproteiner som förekommer naturligt i ett antal sädesslag, särskilt vete Gluten är inte i sig något dåligt. Det är gluten som håller ihop brödet och söm gör pizzadegen töjbar. Det finns bevis för att det faktiskt är bra för oss, en prebiotisk förstärkare av de gynnsamma bakterier som växer i vår tarm.

Men en del människor blir sjuka när de äter gluten. Symtom på celiaki kan variera ganska mycket, och kan förväxlas som tecken på irritabel tarmsjukdom, Chrons sjukdom eller magsår. Men det är inte dessa åkommorna. Det är inte heller en allergi eller en intolerans, även om det kan likna båda delarna.

Celiaki är en autoimmun störning. Tendensen att utveckla detta kan till viss del vara ärftlig. Det verkar finnas en statistisk samsjuklighet med andra sjukdomar, som diabetes och osteoporos.

Det finns ingen bot, men att strikt undvika gluten kommer som tur är stoppa symtomen, ibland inom några få dagar.

Detta betyder att du bör inte äta saker som pasta, bakverk, eller flingor, eller något som kan ha gluten i sig. Det kan gälla processat kött, soppor och såser, och till och med öl. Det kan vara besvärligt att leva glutenfritt, och det är klokt att prata med en dietist för att få råd.

Varför berättar vi om detta för dig på en dermatologisk nätsida?

För att det kan finnas dermatologiska tecken vid celiaki. De är också ganska vanliga. Omkring 1 av 5 celiakipatienter visar symtom på huden. Det sker oftare hos män än hos kvinnor, och har först och främst en tendens att dyka upp hos tonåringar. Bland de som inte har celiaki är dessa hudsymtom ganska ovanliga.

Hur ser dessa symtom ut på huden?

De kan variera, men hos de flesta patienter är det ett kliande utslag med blåsor som kallas för "dermatitis herpetiformis".

Det börjar vanligtvis med en brännande känsla på knän eller armbågar, eller i hårbottnen, på rumpan eller ryggen. Det bildas klungor av kliande, röda utslag i området. Det ser ut som en herpesinfektion (därav namnet).

Vad ska du göra åt det?

Om du är en celiaki-patient är det viktiga att hålla sig borta från gluten med detsamma, och att vara väldigt strikt med det.

Då försvinner vanligtvis utslaget, i likhet med de andra symtomen. Det kan vara besvärligt att arbeta med detta, så din hudläkare kan även hjälpa dig med mediciner, som oralt dapson eller en kortikosteroidkräm.

Hudvårdsprodukter och kosmetika kan också innehålla gluten, och patienter oroar sig för att dessa kommer orsaka problem.

De är faktiskt bra att använda. Dermatitis herpetiformis vid celiaki orsakas av att äta gluten, inte av att ha de på din hud. Dessa produkter ska emellertid inte användas runt munnen och tandvårdsprodukter som innehåller gluten - en del tandkrämer och munvatten gör det - bör inte användas alls.

Om du tror att du har fått utslag som är kopplade till en hudvårdsprodukt bör du besöka din hudläkare. Det kan vara så att du har fått en allergi. Bland celiakipatienter är det av en eller annan orsak känt att hudprodukter som innehåller jod förvärrar dermatit. Det kan också vara värt att undersöka hos din läkare.

För att sammanfatta så betyder inte utslag nödvändigtvis att du har celiaki. Men om du har sjukdomen kan det hända att utslag medföljer. När du behandlar sjukdomen, kommer du som regel också bli kvitt detta utslaget.

Har du frågor om din hud? Få hjälp av våra hudläkare.